Proslava svetkovine svetoga Stjepana kralja

Patron karmelićanske crkve u Somboru je sveti Stjepan, ugarski kralj, koji se u subotičkoj biskupiji, kao i u Mađarskoj, slavi 20. kolovoza, a ne 16. kolovoza, kako je u općem kalendaru Katoličke crkve. Taj dan je ujedno i godišnjica posvete karmelićanske crkve.

Ove godine slavilo se čak dva dana. Naime, za mađarski narod ovo nije samo vjerski blagdan, nego i nacionalni praznik, pa se slavi na više razina – vjerskoj i nacionalnoj. Pošto je na sam dan, 20. kolovoza 2016., bila nacionalna proslava na pokrajinskoj razini u Subotici, onda je proslava na lokalnoj razini, za grad i općinu Sombor, bila u petak 19. kolovoza 2016. U našoj crkvi bila je na vjerskoj razini, a u gradu na nacionalnoj razini.

U 17 sati slavila se sveta misa. Predslavitelj je bio župnik iz Čonoplje vlč. Horvat Endre, a koncelebrirali su somborski kapelan vlč. Drobina Gabor, župnik iz Telečke vlč. Pastor Arpad, župnik iz Kupusine vlč. Žunji Tibor, jedan svećenik iz Mađarske, te oci karmelićani. U asistenciji su bili karmelićanski bogoslovi i postulanti. Pjevali su zborovi iz Sombora te iz Bogojeva. Prisustvovali su i vjernici iz okolnih sela u narodnim nošnjama, a predstavnici pojedinih sela sudjelovali su u ulaznoj procesiji prinoseći kruh koji je na kraju svete mise bio blagoslovljen i podijeljen vjernicima.

Na svetoj misi bili su i predstavnici grada. Izdvajamo gradonačelnicu grada Sombora, gospođu Dušanku Golubović, te gospodina Silarda Jankovića, člana Gradskog vijeća zaduženog za nacionalne manjine i odnose sa vjerskim zajednicama.

Na sam dan 20. kolovoza, slavili smo još jednom i to misom na hrvatskom jeziku u 10.30 sati koju je predslavio o. Zlatko Žuvela, te misom u 18.30 sati koju je predslavio prior, o. Stjepan Vidak.

Želimo da naša crkva i dalje bude mjesto molitve za sve ljude, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, da bude mjesto susreta Boga i čovjeka, mjesto pomirenja. Sveti Stjepane kralju, moli za nas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *