Ime Blažene Djevice Marije naslovnik katoličke crkve u Bačkom Brestovcu

Dana 12. rujna 2016. godine somborski vjernici hodočastili su na proštenje u Bački Brestovac povodom proslave naslovnika crkve.

Prema podacima Subotičke biskupije, 1787. je osnovana administratura, a 1818. samostalna župa dok je do tada bila filijala Doroslova. Župa pripada Podunavskom arhiprezbiteratu i Kulskom dekanatu.

Sadašnja crkva građena je 1818. Proširena je sa bočnim lađama 1896. U cijelosti je obnovljena 1935., a obnavljena je i od 1959. do 1961. god. Bila je i kapela na Kalvariji naslovljena Srcu Isusovu koja je srušena 1946. god. Matične knjige se vode od 1787. Jezik bogoslužja je bio hrvatski i njemački. Župom se do 2006. upravljalo iz Odžaka, a od tada njome upravljaju oci karmelićani iz Sombora. Aktualni župnik je o. Zlatko Žuvela. Župa se ubraja među takozvane pasivne župe pošto je vrlo malen broj vjernika koji tamo prebivaju. To je s tog razloga što su podunavski Švabe, koji su bili većinski katolički stanovnici ovog mjesta, nakon II. svjetskog rata protjerani, poubijani ili raseljeni. Selo je naseljeno ljudima drugih vjeroispovijesti i nacija, pa je župa ostala gotovo bez katoličkih vjernika.

Upravo s tog razloga što je neznatan broj domaćih vjernika, oci karmelićani su organizirali hodočašće na proštenje kako bi se uzveličao ovaj dan i dostojno proslavio župni god. Bio je ovo doista zajednički pothvat u punom smislu riječi. Naime, odazvali su se somborski vjernici, njih pedesetak, iz obje somborske župe kao i oni koji se okupljaju na bogoslužje u karmelićanskoj crkvi. Vjernici su ponijeli i nešto za agape nakon mise, a iz Humanitarnog udruženja Nemaca Gerhard darovali su piće. Pomoglo se oko urešenja unutrašnjosti crkve kao i prostora oko nje.

Svetu misu predslavio je o. Zlatko Žuvela, imenovani župnik, a koncelebrirao je o. Stjepan Vidak, prior karmelićanskog samostana, koji je propovijedao.

Nakon misnog blagoslova uslijedila je pjesma Danak svaki Božjoj Majci koju su vjernici odpjevali na njemačkom i hrvatskom jeziku, a potom je uslijedilo okrijepljenje i druženje.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *