Koncert ansambla Renesans

U četvrtak, 20. listopada 2016., s početkom u 20 sati, održan je koncert ansambla Renesans pod nazivom Muzička gozba sredozemlja. Koncert je organizirao Kulturni centar Laza Kostić Sombor a potpomoglo ga je Ministarstvo za kulturu i informisanje Reublike Srbije.
Ansambl za ranu i tradicionalnu glazbu Renesans, osnovan u Beogradu 1969. godine, održao je svoj prvi cjelovečernji koncert 14. siječnja 1970. u beogradskoj Galeriji fresaka. Od tada, kontinuirano radeći i nastupajući, ansambl je održao više od tri tisuće koncerata diljem Europe, na Srednjem Istoku i u sjevernoj Africi (Finska, Francuska, Njemačka, Austrija, Španjolska, Portugal, Italija, Švedska, Belgija, Nizozemska, Grčka, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Čehoslovačka, Rusija, Alžir, Cipar, Sirija), a poslije raspada Jugoslavije i u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. U samoj Srbiji, zahvaljujući velikom broju koncerata i različitih nastupa, ansambl Renesans je afirmirao ranu glazbu i bio nadahnuće i uzor mnogima koji su i sami počeli istraživati i interpretiraju ovu vrstu glazbe.
Repertoar ansambla obuhvaća glazbena djela nastala od XII. do sredine XVIII. stoljeća.
Srednjovjekovni repertoar čine pjesme trubadura i truvera, pokloničke pjesme iz zbirki Cantigas de Santa Maria i Llibre Vermell, pjesme iz zbirke Carmina Burana, kao i veliki broj igara iz najpoznatijih do danas sačuvanih rukopisa (XIII. i XIV. vijek) iz Italije, Francuske i Engleske. Pored ovoga, repertoar obuhvaća i glazbu doba renesanse u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Flandriji i Španjolskoj, koja je formulirana kroz sljedeće koncertne programe: Karnevalska glazba Venecije i Firence, Glazba renesansnog Pariza, Glazba Shakespeareovog kazališta. Posebno mjesto u repertoaru zauzimaju kompozije ranobaroknih majstora, ali i djela Vivaldija, Hendla, Telemana, Bacha i ostalih znamenitih stvaralaca doba baroka. U svojim istraživanjima rane glazbe članovi ansambla Renesans su posebnu pozornost posvetili glazbenoj tradiciji Dalmacije (XII.-XVIII. vijek), stare Srbije i Balkana.
Svaki član ansambla svira veći broj instrumenata. Riječ je bilo o originalnim instrumentima iz epohe, bilo o njihovim kopijama, koji se nalaze u vlasništvu ansambla, što omogućava da svi programi bogatog repertoara budu realizirani na adekvatan, povijesnoj interpretaciji vjeran način.
Pored koncertne, ansambl Renesans je ostvario i zavidnu diskografsku djelatnost koju čine pet LP-ja i šest CD-ja. U izdanju Produkcije gramofonskih ploča RTB, od 1983. do 1988, objavljeni su Muzika stare Srbije, Muzika starog Jadrana,
Najveći hitovi, Mon Amy i Hommage a l ‘Amour. CD-i su objavljeni u Njemačkoj i Španjolskoj: Marco Polo – The Journey (Artelier Music, Cologne, 1992), Renaissance en Barcelona and Los primeros siete annos (Edi Vox, Barcelona, 1993), Gems of Medieval Music (Musica Viva, Athens , 1993), Journey to Jerusalem (Al segno, Cologne, 1995) Anthology
(Double CD, Al segno, 1997), Journey Through Dalmatia (Al segno, 1999), Roots of the Balkans (Classic Produktion Osnabruck, 2002).
Radeći u kazalištu i na filmu, ansambl je dao doprinos i srpski kazališnoj i kinematografskoj umjetnosti.
Na inicijativu članova ansambla Renesans 1994. godine u glazbeno školstvo Srbije uvedeno je izučavanje glazbenog nasljeđa srednjeg vijeka i renesanse, kao i ovladavanje instrumentima iz ovih epoha.
Godine 2004. članovi ansambla su osnovali Centar za ranu glazbu Renesans koji okuplja sve koji su namjerni istraživati i predstavljaju ranu glazbu.
Preko stotinu ljubitelja renesansne glazbe uživalo je u melodijama Španjolske, Francuske, Dalmacije i Italije. Članovi ansambla su bili oduševljeni i publikom kao i ambijentom crkve koji pogoduje da ovakva vrste glazbe dođe do potpunog izražaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *