SEDMA NEDJELJA “KROZ GODINU” – OBAVIJESTI

  • Danas je spomendan sv. Polikarpa, biskupa i mučenika, učenika sv. Ivana Apostola.
  • U ponedjeljak, 24. veljače, spomenuti ćemo se sluge Božjega o. Gerarda. Prikazat ćemo svetu misu za njega i pomoliti se kod njegova groba. Zamolit ćemo njegov zagovor za predstojeće razdoblje u crkvenoj godini koje nam se približava, a to je vrijeme Korizme. U njemu, kako vam je već poznato, Duhovni centar koji nosi ime našega sluge Božjega, organizira duhovne večeri ponedjeljkom, s početkom u 19:30 h. u dvorani Humanitarnog udruženju Nijemaca “St. Gerhard”. Ove godine izabrali smo govoriti na temu “Plodovi Duha Svetoga”. Treća božanska osoba, Duh Sveti nutarnji je Učitelj života po Kristu. On je mili gost i prijatelj koji nadahnjuje, vodi, ispravlja i utvrđuje taj život. Plodovi Duha su savršenosti što ih Duh Sveti izvodi u nama kao prvine vječne slave. Crkvena predaja nabraja ih dvanaest: “ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost, čistoća”. Kako je lijepa duša onoga koji je ispunjen tim plodovima. Oni su se očitovali i u životu o. Gerarda stoga se Duhovni centar uzda u njegov zagovor. Ulaz na predavanja je slobodan i svi se osjetite pozvani.
  • Od jubilarne, 2000-te godine, u utorak prije Čiste srijede, Karmel u Somboru biva domaćin velike duhovne obnove za svećenike, redovnike i đakone subotičke biskupije koje predvodi mjesni biskup mons. Ivan Penzeš. Ova se duhovna obnova stavlja pod zaštitu sluge Božjega o. Gerarda čime se odaje poštovanje našem kandidatu za oltar. Potičemo Vas da se taj dan sjetite i preporučite Dragom Bogu kojom molitvom naše svećenike, redovnike i đakone. Potrebno je uvijek moliti da bude više svetih službenika Božjih koji će blagoslivljati i izgrađivati narod Božji.
  • U srijedu na Pepelnicu započet ćemo milosno vrijeme Korizme, velike duhovne obnove za sve vjernike. U svetim misama koje ćemo imati u 8:00 h. na hrvatskom i u 17:00 h. na mađarskom biti će obred blagoslova pepela i pepeljanje. Taj dan se zove i čista srijeda, pa je prema crkvenom zakonu obvezan post i nemrs.
  • Istaknimo samo neke od razloga zašto kršćanin treba postiti: da nasljeduje primjer Gospodina Isusa Krista i svetih; da čini pokoru za svoje grijehe; da kroti svoje zle strasti i požude; da dokaže svoju poslušnost prema svetoj Katoličkoj Crkvi. Mogli bi se nadugačko i naširoko tumačiti svaki ovaj razlog no za to sada nema vremena. Dovoljno je da istaknemo ovu misao: Gospodin naš koji nije imao grijeha postio je 40 dana, kako bi onda moglo biti kršćanina koji neće da posti iako je svjestan da često griješi.
  • Slijedeća je nedjelja prva korizmena. U njoj je nešto drugačiji raspored nego u vrijeme “kroz godinu”. Sveta misa u prijepodnevnom terminu (10:30 h.) je recitirana. U 15:00 h. započinje pobožnost Križnog puta, a nakon nje slijedi pjevana sveta misa. Kroz Korizmu Karmel u Somboru poziva svoju karmelsku subraću iz ostalih samostana da svojim nagovorima i poticajima duhovno obogate naše duše. Gosti svećenici propovijedaju u popodnevnoj svetoj misi. Nakon svetih misa u prvu korizmenu nedjelju organizira se prikupljanje za školovanje svećeničkih kandidata.

 

  • Prije nešto malo više od dva mjeseca Karmel u Somboru bio je domaćin gostima iz Hrvatske koji su predstavili Inicijativu “40 dana za život”. To je inicijativa ekumenskog pro-life karaktera i počiva na tri stupa: 1) Molitva i post, 2) miroljubivo bdjenje i 3) rad u lokalnoj zajednici.

Predstavljanje inicijative naišlo je na plodno tlo u srcima volontera koji su se zauzeli za njezino proširenje i u ove krajeve. Tako će se, od ove Korizme, u Novom Sadu, po prvi put održati kampanja za život koja podrazumijeva molitvu za očuvanje života nerođenih, molitvu za obraćenje osoba koji namjeravaju počiniti zločin abortusa ili su ga već počinili, kao i molitvu za obraćenje medicinskog osoblja i svih onih koji podržavaju abortus. Uvijek je bolje neko zlo spriječiti negoli liječiti, jer zločin abortusa je u nebo vapijući grijeh (tj. grijeh velike težine) koji ostavlja strašne posljedice.

Molitva će biti ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, počevši od Čiste srijede, 26. 02. 2020. svakog dana do 05. 04. 2020. o čemu imamo i obavijest na oglasnoj ploči.

Što se tiče Sombora, za sada takvih bdjenja ovdje još nema ali barem ima molitve i ona će se u istom tom periodu prakticirati u Karmelu prije večernjih svetih misa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *