Knjiga: “BOŽJA BLIZINA”

Za Gerardovo 2019. NOVA KNJIGA

“Božja blizina” – Misli sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, izbor: o. Mato Miloš. fotografije: Larisa Skenderović, knjigu uredila: Katarina Celikovic, dizajn: Darko Vuković

AKO BOŽJU BLIZINU IMAMO VESELI POSTAJEMO!

Nakladnici: Vicepostulatura sl. Božjega o. Gerarda Tome Stantića, Karmelski samostan Sombor, Katoličko društvo „Ivan Antunović“ Subotica

Lijepe misli za put prema savršenosti

Ova knjižica lijepih misli, našega sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina, nudi izbor duhovnih misli sadržanih u njegovu zapisu naslovljenom “Lijepe misli” (LM). Predstavljamo ih kao vodič za one koji hodaju prema evanđeoskoj savršenosti, za svjetlo na stazi i ljubav na putovanju prema savršenosti. Gerardovo asketsko savršenstvo, njegov molitveni život, njegovo uzdignuće duha i uma, kao i njegovo mistično iskustvo, čine ga ne samo našim velikanom, nego na neki način i učiteljem duhovnoga života. Njegova duhovna pismena ostavština osvjetljuje hod na koji smo kao kršćani pozvani kako bismo dospjeli do evanđeoske savršenosti, a to je ljubavno otajstvo sjedinjenja s Bogom.

Izbor duhovnih misli o. Gerarda tematski je posvećen Bogu – Ocu, Sinu, Duhu Svetom, Trojstvu i Malom Isusu – te Nebeskoj Majci i Božjoj riječi po kojoj se Bog utjelovio.

Želja nam je da ova knjižica približi čitatelje ocu Gerardu i njegovoj duhovnoj baštini. Kada se u zapisanim mislima o. Gerard obraća Bogu i Majci Božjoj, to čini poput djeteta, ponekad se obraćajući u množini, primjerice “vas”, misleći na Mariju i Isusa. Svoju ljubav potvrđuje i s tri uskličnika izražavajući tako svoju sinovsku ljubav.

Lijepe misli oca Gerarda na neki način su upute za onoga tko je dragovoljno prihvatio avanturu ostvarenja evanđeoskog života na putu prema nebu. Ostavismo stoga gotovo u cijelosti jezik i stil pisanja oca Gerarda kojim još dublje ulazimo u njegove misli i poruke, a koje nisu ništa izgubile na autentičnosti i aktualnosti ni osamdeset godina nakon što su napisane.

o. Mato Miloš, OCD, vicepostulator