Zajednica

Redovnička zajednica u Somboru sastoji se od četiri člana i od toga je jedan brat laik i tri brata klerika. Termin “brat laik” označava redovnika ne-svećenika, a termin “brat klerik” označava svećenika. Da bi se pojednostavilo ovo razlikovanje, brata laika oslovljavamo samo sa “brate”, a svećenika sa “oče”.

Tako karmelićansku zajednicu trenutno sačinjavaju brat Andrija Varga, otac Bernardin Viszmeg, otac Zlatko Žuvela i otac Alen Mažić.

Svatko od njih ima određene obveze unutar zajednice i vrši određene službe. U zajednicama se ide za tim da se vlastitim snagama pokriju sve redovite potrebe zajednice, sva područja rada, od onih specifičnih do onih najjednostavnijih, svakodnevnih kućnih obveza. Ako je to nemoguće izvesti zbog malog broja redovnika, zbog starosti njenih članova ili zbog bolesti, redovničkoj zajednici pomažu vjernici laici, bilo kroz plaćeni ili dobrovoljni rad. Ovoj zajednici pomaže nekoliko vjernika laika.

Pošto se o povijesti i karizmi karmelskog reda može pročitati na našoj stranici www.karmel.hr ovdje vas upoznajemo s aktivnostima jednoga našega radnog dana koji su gotovo uvijek isti, osim malim vremenskim promjenama u nedjelje i na svetkovine:

6.00 ustajanje

6.30 molitva časoslova

7.00 – 8.00 razmatranje (meditacija, mislena molitva)

8.00 sveta misa

8.30 doručak

9.00 – 12.30 radni dio

12.30 molitva časoslova

12.45 ručak

odmor po mogućnosti

15.00 – 17.30 radni dio

17.00 (zimski raspored)/18.30 (ljetni raspored) sveta misa

17.30 – 18.30 razmatranje

18.30 molitva časoslova

19.00 večera

rekreacija, odmor ili rad po potrebi

21.30 molitva časoslova

22.00 počinak

U našem samostanu možete kupiti nabožne predmete, kalendare, knjige duhovnog sadržaja, molitvenike, Sveto pismo. Knjiga ima na mađarskom i na hrvatskom jeziku.

Uvijek smo na raspolaganju za svetu ispovijed ili duhovni razgovor. Za duhovni razgovor uvijek je bolje najaviti se i dogovoriti vrijeme upravo zbog malog broja svećenika, a dosta obveza. Svećenici obilaze i bolesnike radi podjele sakramenta bolesničkog pomazanja, bilo u obitelji bilo u bolnici.

Svete mise se slave prema ustaljenom rasporedu na mađarskom i na hrvatskom jeziku.